Basur, tıp dilinde hemoroid olarak adlandırılan ve sıklıkla karşılaşılan bir makat hastalığıdır. Bu rahatsızlıkla karşılaşılmasının en büyük sebebi kabızlık sorunu olan kişilerin ıkınarak tuvalet ihtiyaçlarını gidermeye çalışmalarından kaynaklanır.
Kadınlarda veya erkeklerde basur neden olur şeklinde sıkça sorular almaktayız. Hemoroid hastalığı erkek ve kadınlarda birebir aynıdır. Hastalığın oluşumu, görüntüsü veya tedavisi tümüyle aynı olup farklı bir yaklaşımda bulunulmaz.
Basur Oluşum Sebepleri Nelerdir?
Sürekli kabızlık
Kabızlık neredeyse her insanın zaman zaman başına gelen bir sorundur. Beslenme düzeni, tuvalet kullanımı gibi faktörler kabızlığa neden olan sebeplerdir.
Lif bakımından zengin gıdaların tüketilmesi elbette bu sorunu engelleyecektir. Ancak günümüzde sayısı çokça artan fast food ürünlerinin sıkça tüketilmesi ve teknolojinin getirdiği tembellikle eskisinden daha az hareket ediliyor olması kabızlık probleminin başlıca sebepleridir.
Bunun dışında aşırı titiz ve hijyenik davranarak her yerde tuvalete girememe problemi de ne yazık ki bağırsaklarda tembellik oluşumuna neden olmaktadır.
Örneğin okulda ya da iş yerinde dışkılama ihtiyacı hissettiğinizde eve gidiş zamanınıza ertelerseniz bağırsaklar bu duruma göre programlanacak ve tembelleşip eskisi gibi normal zamanlarda değil daha geç sinyaller verecektir. Bu da kabızlık oluşumuna neden olarak sıkıntıya girmenize neden olacaktır.
Şiddetli ve uzun süren ishal
Kabızlık kadar sık görülen bir neden olmasa da şiddetli ishal problemi de hemoroid oluşumunda rol oynamaktadır. Sık aralıklarla basınçlı dışkı yapıldığı taktirde anüste ki toplardamarların yapısı bozularak genişlemeye maruz kalmaktadır.
Gereğinden fazla ıkınmak
Kabız olan kişilerin sıklıkla gerçekleştirdikleri eylemdir. Ikınmanın zararlı olduğu bilinmediği için de kişiler hiç çekinmeden var güçleriyle bu alışkanlıklarına devam ederler. Oysa ki ıkınma esnasında ortaya çıkan basınç ile anüste ki damarlar genişlemeye maruz kalarak, doku zedelenmesi meydana gelmekte ve basur oluşmaktadır.
Tuvalette uzun süre vakit geçirmek
Çoğu insan tuvalete giderken yanında cep telefonu, tablet, kitap ve gazete gibi araçlar götürür ancak maalesef doğru bir hareket değildir. Bu gibi araçlar sizin dikkatinizi aşırı bir şekilde çekerek tuvalette çok uzun vakit geçirmenize neden olur. Oturuş pozisyonundan dolayı uzun süre durulduğunda makat bölgesinde meydana gelen basınç hemoroid oluşumunu tetikleyen bir faktördür.
Ağır Yük Kaldırmak
İşi gereği devamlı ağır yükler kaldırmak ve taşımak zorunda olan insanların makat bölgelerine yükü kaldırma ve taşıma esnasında kuvvet uygulanır ve bu kuvvet basınç oluşumuna yol açar. Makat bölgesinde meydana gelen basınç üst maddelerde de açıkladığımız üzere sakınca yaratarak anüste ki damarların genişlemesine sebebiyet verir.
Hamilelik
Hamilelik direk hemoroid sebebi değildir. Ancak gebe olan anne adayının değişen beslenme alışkanlığı ve artan hareketsizliği ile beraber meydana gelen kabızlık doğrultusunda basur görülebilir.
Ters ilişki
Sıkça karşılaşılan bir sebep değildir ancak ters ilişki esnasında meydana gelen bir doku zedelenmesi ile hemoroid oluşumu gözlemlenebilir.
Basur Nasıl Önlenir?
Ikınma İle Çözüm Aramayın!
Günlük hayatta her yaştan ve cinsten insanın kabızlık ile karşılaşması olağandır. Kabızlıktan kurtulmak için yapılan uygulama hep standarttır.
Tuvalet ihtiyacını yapabilmek için dakikalarca oturulur ve ıkınma ile rahatlamaya çalışılır.
Ikınmak Nasıl Bir Problem Yaratır?
Konunun başında ve devamında da çok sık şekilde belirttiğimiz gibi bu hastalığın en büyük nedeni ıkınmaktır.
Başımıza gelen kabızlık ile birlikte herkes ıkınma yoluna baş vurur.
Dışkılama sırasında gerçekleşen zorlanma ve bunu tetiklemekte olan ıkınma makat bölgesinde anüsün içerisinde bulunan toplardamarların genişlemesine ve şekil değiştirmesine sebebiyet vermektedir.
Aynı zamanda taşıyı bağ dokularının gevşemesiyle basur ortaya çıkmaktadır.
Tek makat hastalığı basur değildir. Bunun yanı sıra makat çatlağı da (anal fissür) bir makat hastalığıdır.
Ikınma sonucunda basur dışında makat çatlağı problemi ile de karşılaşılabilir. Kabızlıktan dolayı oluşan dışkı daha sert ve kalın olabilmektedir.
Bu suretle dışkılama esnasında ıkınmayla beraber anüs içinde bir çiziğe neden olabilir. Çizik şeklinde ki bu yırtılma zaman içerisinde büyüme göstererek dayanılmayacak bir acıya yol açmaktadır.
Bu sebeple kabızlığa karşı önlem almak kaçınılmazdır.
Basur Belirtileri Nedir, Nasıl Anlaşılır?
Konumuzda çok sık olarak belirttiğimiz gibi, aşırı ıkınma sonucunda insanlarda görülmekte olan basur rahatsızlığının en etkin belirtisi kanamadır.
Fakat makat bölgesinde görülmekte olan kana sadece bu hastalık sebebiyet vermeyebilir. Makat çatlağı probleminde de kanama gözlemlenmektedir.
Sizin hangi problemle karşı karşıya olup olmadığınızı anlamak için dışkılama sırasında dikkat etmeniz gerekmektedir.
Dışkılama esnasında dayanılmaz bir acı varsa bu muhtemelen anal fissür (makat çatlağı) hastalığıdır. En doğru teşhisi uzmanlar koyabilir.
Basur Nasıl Geçer?
Makat bölgesinde herhangi bir kanama ile karşılaştığında kesinlikle ciddiye alın. Önemsemediğiniz her süre sizin için daha zararlı olabilir.
Mutlaka bir proctoloji uzmanına muayene olur.
Her hastalıkta olduğu gibi erken teşhis faktörü bu hastalık için de oldukça önemlidir.
İlk başladığı evrelerde ilaç ve lazerle tedavisi çok basit olur. Kanamayı farkedip sırf utandığından dolayı kimseye söyleyemeyen bu sebeple hastalığın ilerleyerek değişik tedavi yöntemlerine maruz kalmasına sebep olunmaktadır.
Hastalığın geçmesi için tedavi olmak kaçınılmazdır. Piyasada ki bitkisel ilaçlar veya çevremizdekilerin tavsiye ettiği karışımlar ile geçmez.
Basur Tedavisinde Kullanılan Yöntemler Nelerdir?
-Lazer Yöntemi
-Lastikle Boğma Yöntemi
-THD Yöntemi
Bu yöntemleri başka bir konu üzerinden ele alacağız.
https://www.basurklinigi.com/basur-tedavisi/
Gülhane Askeri Tıp Fakültesi mezunu olan Op. Dr. Ergun AYGÖREN 1982 yılından bu yana genel cerrahi uzmanı olarak hizmet vermektedir. Kıl dönmesi, hemoroid ve anal fissür gibi makat hastalıkları yanı sıra nasır, siğil ve ben tedavileri uygulamaktadır.