Makat hastalıkları denildiğinde akıllara bir çok hastalık gelebilir. Fakat bunlardan en sık görüleni hemoroid yani toplumda kullanılan ismiyle basurdur.
Basurun bu kadar çok kişide görülmesinin sebebi ise kişilerin yanlış tuvalet alışkanlıklarıdır.
Yanlış tuvalet alışkanlığı denildiğinde insanların kafaları karışabilir fakat aslında günlük olarak yapılan bir çok yanlış veya tedbirsizlik vardır. Şimdi bu faktörleri kısaca sıralayalım.
Basurdan Korunma Yolları Nelerdir, En Önemli 4 Madde
Kabız kalmamaya özen gösterin
Basur hastalığının ortaya çıkmasında rol oynayan en büyük sebep kabızlık sorunudur. Kabızlığın beraberinde getirdiği ıkınma isteğiyle oluşan basınç anüs içerisinde ki toplar damarların genişlemesine ve bağ dokularının zedelenmesine sebep olur. Bu bağlamda hemoroid sorunu ortaya çıkar.
Kabızlık sadece hemoroide yol açmaz
Makat bölgesinde yaşanılan bir çok rahatsızlık vardır, fakat insanlar maalesef bu hastalıkların varlığından habersizdir. Bu sebeple makat bölgesinde yaşadıkları acı, ağrı, kaşıntı ya da benzer şikayetler ile kendi kendilerine basur tanısı koyarlar.
Halbuki az önce de belirttiğimiz gibi burada çok çeşitli ve ciddi hastalıklar olabilmektedir. Özellikle hemoroid ten sonra en sık karşılaşılan ve onunda en büyük sebebi kabızlık olan hastalık makat çatlağıdır.
Kabızlık ve ıkınma sonucunda sert ve boyut olarak büyük çıkan dışkı anüs kenarında çok küçük bir çiziğe yol açar. Bu sorun makat çatlağı, makat yırtılması gibi isimlerle ifade edilir.
Çok can yakıcı bir sorundur ve çoğu zaman konumuz olan hemoroid hastalığı ile karıştırılır.
Tuvalette olabildiğince az durun
Tuvalete giderken yanlarında kitap, gazete, dergi veya cep telefonu gibi araçlar götürerek uzun süre oturan kişiler anüslerine baskı uyguladıklarının ve bunun zararlı olduğunun farkında değillerdir.
Kişi ne kadar uzun süre oturursa o kadar ıkınma hissi duyar ve anüste basınç ortaya çıkar. Dolayısıyla az önce de bahsettiğimiz gibi bu alışkanlıktan dolayı hemoroid ortaya çıkmaktadır.
Tuvalet Seçmekten Kaçının
Tuvalet seçmek denildiğinde, nasıl yani? diyebilirsiniz. Şöyle ki; aşırı titiz olan ve hijyene önem veren kişiler iş yerinde, dışarıda ya da kısacası evlerinden başka yerlerde dışkılamak istemez. Dışarıda bu ihtiyaçları geldiğinde eve gittiğimde yaparım diye erteler.
Sıkça meydana gelen bu ertelemeler bir süre sonra bağırsakların tembelleşmesine yol açar ve kabızlık ortaya çıkar. Kabızlıkta üst kısımda belirttiğimiz gibi ne yazık ki makat hastalıklarının ortaya çıkmasında en önemli rolü oynayan faktördür.
Kabızlığın kimse böyle kötü bir sonuca yol açacağını tahmin etmediği için dışkılama sırasında ıkınmaktadır. Bu ıkınmalar doğrultusunda makat bölgesinde bulunan damarlarda doku hasarı oluşur ve genişleme gözlemlenir. Sonrasında ise şikayetler başrol göstermeye başlar.
Gebelikte Basur Görülebilir
Doğum yapan kadınların önemli bir kesiminde basur problemi görülür. Bunun sebebi normal doğum esnasında uzun süre ıkınmalarıdır. Bu ıkınma tıpkı kabız olduklarında ki gibi basınç ve doku hasarına sebep olur.
Kanama görülür, ağrı yapmaz
Kanama görülen bir rahatsızlıktır. Aslında normal de ağrı yapmaz, fakat hastalığın derecesi 3. ve 4. derecelere ulaştığında basur memesinin makat kasları arasında sıkışmasından dolayı ağrı olabilir.
Bu durumda bu rahatsızlık için geliştirilmiş olan ve uyuşturucu etkisi bulunan kremlerle veya sıcak su oturma banyosu yaparak geçici olarak ağrıya çözüm bulunabilir.
Çözüm için tedavi olmak gerekir
Rahatsızlık henüz yeni başlangıç göstermiş ve çok fazla şikayet vermiyor ise kabız kalmamaya özen gösterildiği taktirde kişiye çok fazla sıkıntı vermeyecektir.
Fakat kabızlık ve ıkınma alışkanlıklarına devam edilirse maalesef hızla ilerleme gösterecektir. Aynı şey tedavi içinde geçerlidir. Eğer tedavi olduktan sonra bu alışkanlıklara devam edilirse, hastalık tekrar meydana gelir.
Ameliyatsız tedavi olmayı tercih edebilirsiniz
Teknolojinin sağlık alanına katmış olduğu yenilikler ile basur tedavisinde de gelişmeler olmuştur. Günümüzde bu rahatsızlığın tedavisi, tedavi yöntemine göre 5-20 dakika arasında değişir.
Tedavinin ardından hasta kendi imkanlarıyla kalkarak, evine ve işine dönebilir. Herhangi bir komplikasyon yaşanmaz.
Basur İçin Hangi Doktora / Bölüme Gidilmelidir?
Muayene ve tedavi için proktoloji alanında tecrübeli genel cerrahi uzmanına başvurulmalıdır. Genelde kadın hastalar hastalığın meydana geldiği bölgenin verdiği utançtan dolayı erkek doktorlara muayene olmak istemezler. Kadın cerrahi uzmanı arayışınız mevcutsa Antalya, Bakırköy ve Şişli kliniklerimizi tercih edebilirsiniz.
Merhabalar, ben Op. Dr. Canan ERDEM, 1967 doğumluyum 1984 yılında Etiler Anadolu Lisesinden mezun olduktan sonra Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ne girdim ve 1990 yılında mezun oldum. 1991 yılında Erzurum’da mecburi hizmetimi tamamlayarak 2000 yılında Kartal Eğitim Araştırma Hastanesinde Genel Cerrahi Uzmanlığı İhtisasımı tamamladım.