Anasayfa / Basur (Hemoroid) / Hemoroid Çeşitleri Nelerdir, Kaça Ayrılır?
instagram sayfası

Hemoroid Çeşitleri Nelerdir, Kaça Ayrılır?

Bir çok insanın karşılaştığı fakat fazla önemsemediği basur, anüsün 2-3 cm içerisinde mevcut toplar damarşarın genişleme göstermesiyle birlikte meydana gelmektedir. Fakat burada ki esas problem damarların genişlemesi değil, bu damarların çevresini saran bağ dokularının gevşemesidir.

Genişlemeye maruz kalan damarlar, bu bölgede hacimsel bir artışa neden olduğundan dolayı anüs dışına çıkarak meme oluşturabilmektedir. Anüsün içinde oluşan iç basur, dışarıda oluşan ise dış basur olarak adlandırılır.

basur çeşitleri

Basur Çeşitleri

Dış Hemoroid

Dış hemoroidler estetik olarak görünüm bozukluğu gibi rahatsızlıklar yaratmaktan başka bir şikayet göstermezler. Makat kenarında et beni gibi şişlikler meydana gelir. Eğer hastada başka şikayetler söz konusuysa büyük ihtimal iç basur ya da farklı bir makat hastalığı söz konusu olmaktadır.

İç Hemoroid

İç basur kendi içerisinde 4 derecede incelenmektedir.

Birinci Derece

Rahatsızlığın ilk başlangıcı olup, kişiyi çok fazla rahatsız etmemekte ve şikayet oluşturmamaktadır. Tek görülen belirti, dışkılama sırasında meydana gelen kanamadır. Çok sık görülmeyen bu kanama taze ve kırmızıdır. Hasta tarafından gözle veya parmak yordamıyla hissedilemez.

Proktoloji konusunda uzman bir hekim tarafından anoskop muayenesi yapılarak teşhisi konabilir. fazla şikayetlere maruz bırakmadığı için fazla önemsenmez fakat tedavisi en kolay tiptir. Bu dönemde tedavi edilen hemoroid önemsendiği ve ihmalkar davranılmadığı sürece tekrarlamaz denilebilir. Ayrıca tedavi edilmediğinde ileri ki derecelere yükselme riski mevcuttur.

İkinci Derece

Birinci derece basurun ara sıra kanama şikayetleri gösterdiğini ve kişiler tarafından fazla önemsenmediğini belirtmiştik. Önemsenmediği ve ciddiye alınmadığı için hekimlere muayene olan insanların bir çoğu ikinci dereceye ilerleyen basur hastaları olmaktadır.

ikinci derece basurun kanama şikayetleri olduğu gibi anüs içerisinde meme de meydana gelmektedir. Bu memeler dışkılama sonrasında dışarı çıkma eğiliminde de bulunabildiği gibi kişi dışkılama işlemini sonlandırdığında kendiliğinden tekrar içeri girmektedir. Bu tip basurun tedavisinde lazer ve rbl ismi verilen yöntemler kullanılabilmektedir.

Üçüncü Derece

İkinci derecede sadece dışkılama esnasında dışarı çıkan ve sonrasında kendiliğinden içeri giren memenin kendisini daha fazla belli ettiği tiptir. Bu derecede ki basurda kanama artış göstermekte olduğu gibi ciddiye alınarak dikkat edilmesi gereken durumdur. Çünkü dışkılama sırasında dışarı çıkan memenin dışkılama bitiminde içeri girmeme olasılığı görülmektedir.

Bu durumlarda kişinin memeyi parmak yardımıyla içeri doğru ittirmesi gerekebilir. İttirilmediği ve meme dışarıda kaldığı taktirde makat kasları arasında sıkışarak tromboze hemoroid (basur boğulması) ismi verilen durumla karşı karşıya kalabilmektedir. RBL ve THD yöntemleri ile tedavisi mümkün olmaktadır.

Dördüncü Derece

Rahatsızlık diğer bahsettiğimiz derecelere sahip olduğunda ciddiye alınmadığında ve ihmal edilmeye devam edilmediğinde dördüncü dereceye ulaşmaktadır. Bu geçen zaman içerisinde çevreden duyulan ve uygulanan ilaç, krem ya da bitkisel karışımlarda sadece vakit geçirmeye ve ilerleme göstermesine neden olmaktadır.

Bu tip basur oturup, kalkma esnasında ağrı şikayetlerine de yol açabildiği gibi tarafımızdan uygulanacak olan tek tedavi yöntemi TDH tekniğidir.

Tromboze Hemoroid (Basur Boğulması)

Üçüncü derece basurun tanımını yaparken dile getirdiğimiz basur boğulmasını merak edenler için açıklama gereği duyduk. Basur rahatsızlığı normal şartlarda çok fazla ağrı şikayeti gösteren bir sıkıntı değildir.

Fakat ilerme gösteren rahatsızlıklarda oluşan meme anüs dışına çıktığında makat kaslarının arasında kalmakta ve sıkışmaktadır. Bu sıkışma sonucunda da tromboze hemoroid yani basur boğulması oluşur.

Bu durumda ağrı şikayetleri meydana gelirken bu ağrılar bir kaç gün de sürebilmektedir. Bu durumda yapılacak sıcak su oturma banyosu ve hekimler tarafından önerilen merhemlerin kullanılması rahatlamaya olanak tanır.

Oturma banyosunun günde istenildiği kadar yapılmasında hiç bir sakınca yoktur. Suyun yakacak derecede sıcak olmaması, ılıktan biraz daha sıcak olması yeterlidir.

Tedavi Yöntemleri

Bu tedavi yöntemlerini başka hazırladığımız sayfalarda kapsamlı olarak ele aldık. Aşağıda özet halinde yine de belirterek ilgili sayfaların bağlantılarını verelim.

Lastikle Boğma Tedavisi (RBL)

Ameliyatsız ve kısa süren bir tekniktir. RBL’nin açılımı Rubber Band Ligasyon anlamına gelmekte olup Türkçe de lastikle boğma yöntemi diye tabir edilmektedir. İkinci ve üçüncü derecede ki basur çeşitlerinde uygulanabilmektedir. https://www.basurklinigi.com/lastikle-bogma-yontemi/

Lazer tedavisi

Bir çok rahatsızlığın tedavisinde uygulanan ameliyatsız ve teknolojik yöntemlerden biridir. Birinci derece basur çeşitlerine uygulanabildiği gibi ikinci derece vakalarada kısmen uygulanabilmektedir. Amaç lazer ile tahrip etmektir. https://www.basurklinigi.com/lazerle-basur-ameliyati/

THD Yöntemi

Daha çok dördüncü derece basurlarda uygulanan bir yöntemdir. Fiyat bakımından diğer yöntemlere nazaran biraz pahalıdır. Bunun sebebi tedavinin yapıldığı cihazın maliyetinin yüksek olmasıdır. Problem yaratan toplardamar tespit edilerek cihaz sayesinde 5-6 cm üstten bağlanarak kan akışı kesilir. https://www.basurklinigi.com/thd-basur-tedavi/

Türkiye’nin 3 büyük şehrinde toplamda 5 şubesiyle hizmet vermekte olan idea kliniklerinden randevu ve bilgi almak için aşağıda ki numaraları arayabilirsiniz.

Yazar: Op. Dr. Canan ERDEM
Merhabalar, ben Op. Dr. Canan ERDEM, 1967 doğumluyum 1984 yılında Etiler Anadolu Lisesinden mezun olduktan sonra Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ne girdim ve 1990 yılında mezun oldum. 1991 yılında Erzurum’da mecburi hizmetimi tamamlayarak 2000 yılında Kartal Eğitim Araştırma Hastanesinde Genel Cerrahi Uzmanlığı İhtisasımı tamamladım.
WhatsApp Destek
İletişim Bilgilerimiz