Basur hastalığı, bir çok yazımızda da belirttiğimiz üzere daha çok kabızlık ile ortaya çıkmaktadır. Kabızlık problemi giderilmez ve devam ederse dışkılama sırasında da ıkınma gereksinimi duyarsanız rahatsızlığınız ilerleyerek sizi daha zor bir sürece sokabilir.
1’den 4’e kadar derecesi olan rahatsızlığın hangisine sahipseniz tedavisi de ona göre değişiklik göstermektedir. Yazımızın akışında bu tedavi yöntemlerini ele alacağız.
Basur derecelerini öğrenmek ve sizin hangisine sahip olduğunuzu tahmin etmek amacıyla yanda ki bağlantıyı takip edebilirsiniz. https://www.basurklinigi.com/hemoroid-cesitleri/
Lazerle Basur Tedavisi
Kendi içinde 3 yönteme ayrılmaktadır. Bunlardan birinin kullanımı neredeyse bırakılmış, biri ise çok nadiren tercih edilmektedir. Bir çok tedavi merkezinde günümüzde kullanılan asıl lazer yöntemi İRC (İnfra Red Koagulasyon) olarak isimlendirilir.
Bu cihazın ucunda bulunan ısı taşıyan ve ışık yayan cam çubuk kullanılarak yapılır. 150 watt ışık basurlu alana odaklandırılır ve bu bölgede ki kan rengi saniyeler içinde beyaz renge döner. Bu yöntem 1. ve 2. derecede olan basur hastalığının tedavisinde kullanılabilir ve oldukça başarılı bir yöntemdir.
Lazerle Hemoroid Tedavisi Avantajları
– Lavman, tahlil ya da benzeri hiç bir hazırlık gerektirmez
– İstirahat gerektirmez
– Ağrısızdır
– Çok kısa sürede gerçekleştirilir
– Kanama, iltihap olmaz
– Makat darlığında bir değişiklik olmaz
– Dışkı ve gaz kaçırma riski yoktur
– Aynı gün iş, özel ve sosyal hayata devam edilebilir
– Narkoz gerekmez
– Tecrübeli uzman tarafından uygulandığı zaman başarısı kesindir
Lastikle Boğma Yöntemiyle Basur Tedavisi
Uzun zamandır tercih edilmekte olan diğer bir ameliyatsız basur tedavi yöntemidir. Global adı RBL (Rubber Band Ligasyon) olup, ülkemizde lastikle boğma yöntemi olarak ifade edilir.
Özel bir alet kullanılarak yapılan bu tedavide özel tetik mekanizması bulunan borunun dışında ki lastik halka basur memesinin en dibine yerleştirilir. Böylece lastik halka damarların akışını engelleyerek kan gitmemesini sağlar.
Kan gitmeyen meme bir süre sonra çürüyerek düşer. Bu yöntemde 1. ve 2. derecede ki basur hastalarının tedavisinde rahatlıkla kullanılırken 3. derecede bir kaç seans gerektirebilir.
Lastikle Hemoroid Tedavisinin Avantajları
– Lavman, tahlil ya da benzeri hiç bir hazırlık gerektirmez
– Narkoz ya da diğer uyuşturucu yöntemlerine ihtiyaç duyulmaz
– Ağrı minimaldir
– Makat darlığında herhangi bir genişleme söz konusu olmaz
– Gaz ve dışkı kaçırma olasılığı yoktur
– İltihap oluşmaz
– Kanamaya çok nadiren rastlanılır
– Nüksetme olasılığı düşüktür
THD (Bağlama) Yöntemiyle Basur Tedavisi
Doğum pozisyonu verilen hastanın belden aşağısı uyuşturulur ve anüse 2cm çapında bir kanül sokulur. Kanülün içerisinden anüs içine bir doppler probu gönderilerek atar damarın geçmekte olduğu nokta belirlenir.
Bu noktaya dikiş atılarak ip bağlanır. İpin bağlandığı noktadan ileri kan gidemez ve bu sayede kan gitmeyen meme büzüşerek çürür ve düşer. Bu yöntem ülkemizde bağlama yöntemi olarakta bilinmektedir.
THD Yöntemiyle Hemoroid Tedavisinin Avantajları
– Kanama yok denecek kadar azdır
– Ağrı diğer klasik yöntemlere göre çok azdır
– Makat darlığında değişiklik olmaz
– Gaz ve dışkı kaçırma olasılığı yoktur
– İltihap olmaz
– Pansuman gerekmez
– Narkoz çok azdır
– Nüksetme ihtimali neredeyse yoktur
Hemoroid tedavi merkezlerinde proktoloji uzmanları tarafından uygulanmakta olan ve ameliyatsız yöntemler olarak tabir edilen cerrahi teknikleri kısaca açıklamaya çalıştık. Bu tedavi yöntemleri son derece avantajlı olup, hasta tedavi sonrasında herhangi bir istirahat vs gerektirmeden kendi imkanlarıyla tedavi merkezinden ayrılabilir.
Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu olan Op. Dr. Atilla KAYA 1986 yılından bu yana genel cerrahi uzmanı olarak hizmet vermektedir. Kıl dönmesi, hemoroid ve anal fissür gibi makat hastalıkları yanı sıra nasır, siğil ve ben tedavileri uygulamaktadır.